A djed oszlop működése

A dzsed (djed) az örökkévalóságot jelölő óegyiptomi fogalom, szó szerinti jelentése „tartósnak lenni”. A (djed) az egyik legősibb egyiptomi jelkép.

Moray készülék


Thomas Henry Moray, ez a csodálatos felfedező, Tesla munkásságát tanulmányozva jött rá, hogy a tér elektromos energiát képes termelni. Kísérletei eredményre vezettek, a készülék működéséhez csupán antennára és földelésre volt szükség. Első könyve  1926 - ban jelent meg és ekkor már működő energia konverterrel rendelkezett. Kezdetben a kor tudósainak, érdeklődőknek rendezett bemutatókon engedte működés közben lefényképezni konverterét.


Láthatóan, néhány alkatrészből állt az energia konverter és egy 100 Wattos égőt volt képes működtetni. Egyszerűsége ellenére a mai napig senki nem tudta megfejteni a működést, mivel volt egy parányi alkatrész, amit senkinek nem mutatott meg, detektornak nevezte. Ennek az alkatrésznek egy különleges kő volt a lelke. Ezt a követ egy vasúti kocsin szállították és érdekes színe miatt elvett egy marékkal. Mint később kiderült ez a kő germánium kristály volt. Moray felismerte a germánium félvezető tulajdonságát és szelepet készített belőle, megalkotva így az energia konvertert. Ennek a félvezető szelepnek a jelentőségét mind a mai napig nem ismerte fel egyetlen tudós sem. Ilyen félvezetőt nem gyártanak. Működését nem ismerik. A gyakori bemutatókon szívesen pózoltak a kor egyetemeinek professzorai, tudósai a fényképeken, elismerően nyilatkoztak az energia konverterről. Tanácstalanul álltak azonban az energia forrását illetően. A bemutatókról írt jelentésükben a készülékről úgy írtak, hogy „bőségesen termel villamos energiát a konverter”, de nem tudni hogyan. A későbbi, módosított változat már több mint három kilowatt terheléssel is működött, sőt hordozható változat is készült, amit autóban lehetett működés közben szállítani. Annak ellenére, hogy még a kapcsolási rajz is nyilvánosságra került, százezrek próbálkozása fulladt kudarcba, senki nem tudta reprodukálni az energia konvertert.


A szabadalmi hivatal főleg formai okokra hivatkozva elutasította a szabadalmat, a működő példányokra nem volt tekintettel. A bemutatókon a tudósokat lenyűgözte ugyan a konverter, de érdemileg senki nem karolta fel, inkább a szakmai irigység vagy szakmai féltékenység volt a jellemző, annak ellenére, hogy egy újságíró úgy fogalmazta meg a látottakat, hogy az energia konverterhez képest az „atomenergia csak mogyoróhéj”. Moray 1974-ben bekövetkezett halálával az energia konverter titka is elveszett. Ahogyan ez lenni szokott, ma már az energia konverterről, mint legendáról beszélnek sokan, és úgy gondolják a konverter nem is létezett.



TOP